Förgiftningar - vinter

Vintern

 

Nu när det börjar närma sig jul och nyår och massor med extra mat och annat roligt som hunden kan tugga i sig så kan det vara värt att tänka en gång till på om hunden faktiskt kan råka få tag på något som inte är så bra för dem som det är för oss..

 

De flesta vet väl att choklad inte är bra för hundar, men vet du varför? Och hur farlig är den? Vad finns det mer som är farligt?

 

Choklad och annat som innehåller kakao är giftigt för hundar. Det är ämnet teobromin i kakaon som är farligt för dem, och ju mörkare choklad desto högre halt teobromin. Teobrominet ökar mängden magsaft i magsäcken vilket gör så att sår lätt uppstår, det orsakar även kräkningar och diarréer. Ämnet tas snabbt upp i blodet och gör att hunden får hjärtklappning och rubbad hjärtfrekvens. Även andningsfrekvensen ökar och hunden får muskeldarrningar och i allvarliga fall får de även krampanfall.

Eftersom att teobrominet angriper både hjärta och lungor är prognosen dålig vid stora mängder, men även mindre mängder många gånger är farligt eftersom att teobrominet bryts ner så sakta. Det gör att lite choklad ibland också kan vara dödligt.

Tänk på att Aladdin asken som står där på vardagsrumsbordet vid jul också ska vara under uppsikt.

 

Glykolen som man har till bilen är något som man kanske inte riktigt tänker sig att någon skulle vilja dricka? Men för hunden smakar den sött och de dricker mer än gärna glykol om de får tag på det.

När hunden har druckit glykol och den bryts ned i kroppen bildas kristaller i urinen, detta kan ge obotliga njurskador och hunden dör inom tre dygn utan tidig behandling. Men även med behandling kan prognosen vara dålig.

Glykolen borde alltså stå på en högre hylla från och med nu och hunden kanske inte skulle vara i garaget överhuvudtaget? Även lite glykolspill på golvet som den slickar i sig kan vara farligt!

 

Lök och vitlök kan ge upphov till kräkningar och diarré, efter några dygn börjar de röda blodkropparna sönderfalla och hunden får blodbrist. 3g vitlök/ kilo hund är en kritisk dos, dödsfall har förekommit. (Till lök räknas även trädgårdslökar såsom tulpaner och påskliljor)

 

Jästen i ojäst deg kan leda till berusning hos hund eftersom att det bildas alkohol när jästen jäser i magen. Hunden blir inte sjuk utan behöver bara sova ruset av sig.

 

Vindruvor och russin kan ge njurskador hos hund om de äter stora mängder, man vet inte orsaken till detta.

 

Teatree olja är giftigt för hund och tas upp igenom huden. Symtom som muskeldarrningar, svaghet, rörelsestörningar och beteendeförändringar har setts men de tillfrisknar med understödjande behandling.

 

Råttgift ger inre blödningar och det är viktigt att veta vilken typ av råttgift hunden ätit, lämpligt motgift finns angivet på förpackningen. Du kan ofta själv se om hunden har ätit rättgift genom att titta på hundens tandkött, om den ätit råttgift syns små punktformiga blödningar. Viktigt med tidig behandling!

 

All medicin som är till för människor är potentiellt farlig för din hund! I vissa fall finns doseringstabell för hund eller katt i bipacksedeln, men rådfråga alltid veterinär!

 

Annat som är giftigt för din hund är Xylitol (sötningsmedel i t.ex. tuggummin och godis), alger, bittermandel, julstjärna, idegran, prickblad, järnek, liljekonvalj, lim, motorolja, koffein, nikotin, insektsgift, tungmetaller, avokado, bensin, målarfärg, blekmedel, blomgödsel och rå broccoli.

 

Om du vet att din hund har ätit eller ser den äta någonting olämpligt kan du prova att kräka hunden, detta gör du med hjälp av fuktat koksalt (Mängd salt beror på hundens storlek. För mindre hundar räcker 25 ml salt, för större 75 ml.) som du lägger längst in på tungan. Det är ett effektivt sätt att kräka hunden på men det bör inte upprepas för många gånger eftersom att salt är mycket uttorkande, så om kräkning uteblir bör du snarast uppsöka veterinär. Hunden kan också få natriumkloridförgiftning av saltet och av det skälet kan man istället prova med stark senap på tungroten.

Försök aldrig kräka hunden om den giftiga substansen är frätande eller om hundens allmäntillstånd är nedsatt, och inte heller om det gått mer än fyra timmar efter förtäring eftersom att substansen då lämnat magsäcken.

Om ämnet hunden fått i sig är frätande kan man ge olivolja (ca 3-400 ml för en GDH) innan man skyndar iväg till veterinären.

 

Medicinskt kol binder många giftiga ämnen och kan därför vara bra att ha hemma och ges vid eventuell förgiftning.

 

Att kräka hunden kan också förhindra förstoppning om hunden ätit något annat olämpligt, men dock inte om föremålet är vasst.

 

Något annat som allt för ofta händer under vintern är att hundars trampdynor spricker pga. Saltade vägar och gångbanor, det är väldigt lätt att undvika detta genom att torka av tassarna och sen smörja in dem med någon salva. Men tänk på att om det är minusgrader ute så behöver salvan är oljebaserad, eftersom att en vattenbaserad lätt fryser på tassen vid nästa promenad.

Om hunden har långt eller mycket hår mellan trampdynorna kan det också vara bra att klippa ner det eftersom att det annars blir svårt att torka ordentligt rent och torrt där.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0