Valpens första tid - prägling och inlärning

Alla vet väl att uppfostran är viktigt för valpen, men vet du när du kan utnyttja valpens naturliga utveckling för att få bättre effekt? Vet du varför valpen inte reagerar lika bra på träningen som den gjort under vissa andra perioder?

 

De första två veckorna kallas för nyföddperioden och valparna är helt beroende av mamman, de behöver mat, sömn, värme och skydd. Den här perioden är en direkt fortsättning på fosterstadiet och hjärnan är mycket lite aktiverad, valpen känner lite lukt, smak och har lite känsel.

Valparna vaggar med huvudet och hasar sig fram i cirklar, de har ett medfött sugbeteende, skriker och trampar medan de diar, detta trampande stimulerar mjölkproduktionen hos tiken.

Det är mycket viktigt att tiken stimulerar valpens tarmar och urinblåsa genom att slicka den på magen och mellan bakbenen.

 

Övergångsperioden pågår en vecka efter det och det är nu det börjar hända grejer!

Nu öppnar de ögonen och öronen, de blir mer aktiva och sociala.

De börjar undersöka syskonen, viftar på svansen och tränar motoriken. Det börjar också mer aktivt tigga mat och mjölktrampet utvecklas till socialt kontakttagande.

 

21: a dygnet börjar präglingsperioden och valpen ska lära sig vart den hör hemma. Valpen lär sig vilken plats den har i rangordningen, den lär sig också hur den ska bete sig mot föräldrar, syskon och människor.

 

I vecka fyra är sinnena fullt utvecklade och hjärnan utvecklas snabbt. Nu är kontakten med andra hundar och människor viktig. Leken är mycket viktig för socialiseringen, det är här den lär sig hur hårt den kan ta i utan att göra illa sina syskon. Valparna är nu mer nyfikna och börjar uttrycka sig mer med kroppsspråket, de signalerar med öron, tänder, svansen och de börjar morra. Valparna börjar försvara sin föda och börjar ha kamplekar där de övar upp snabbheten och styrkan och tecken på dominans visas.

När de är fem till sju veckor jagar de varandra och de är ännu mer nyfikna på miljön runt dem, de vill ut på upptäcktsfärder. Tiken fostrar valparna allt mer vart eftersom de blir jobbigare, det kan vara bra att han en annan hund som kan avlasta tiken och hjälpa till med fostringen. Kontakten med människor är viktigt, man kan gärna ta ut en valp i taget.

När valpen är mellan sju och tolv veckor är det lämpligt att börja så smått med inlärning, valpen suger upp allt den är med om som en svamp och upplevelser kan bli bestående minnesbilder. Den upptäcker att saker och ting kan vara farliga och har ökad flykttendens.

Valpen är nu åtta veckor och det är dags att bli hämtad och få ett nytt hem, valpen behöver inte tiken längre och miljöträning är viktig.
Det är viktigt att valpen får se många olika typer av miljöer, både stads- och lantmiljö.

Hormonproduktionen ökar vid 12 -16 veckor, och detta ofta enligt hundägaren första problemperioden. Nu vill valpen klättra på rangskalan och det är viktigt att sätta valpen på plats direkt. Tydliga gränser måste finnas och man måste vara konsekvent. Miljöträningen är fortfarande mycket viktig.

En period då man kan börja med dressyr lite på skoj är när valpen är mellan 16 veckor och sju månader, valpen stabiliseras nu mentalt och växer ordentligt. Nu kan man börja gå några viltspår på skoj och börja ställa mer krav på valpen i uppfostringen, den reagerar bra på belöningar.

Valpen når könsmognad när den är mellan 7 och 12 månader, hanen börjar lyfta på benet och tiken löper för första gången. Hormonerna går lös på riktigt i valpen och kan spela riktiga spratt, hunden kan bete sig lite konstigt. Under den här tiden är den mindre mottaglig för inlärning, då den har fullt upp med att vara hormonstinn men en konsekvent uppfostran är fortfarande viktig.

Tiden då det kan vara lämpligt med dressyr är när den är mellan 12 och 17 månader, det är en lugn period för valpen utan hormonstörningar.

Den psykiska mognaden kommer när hunden är mellan 17 och 22 månader men det är väldigt rasbundet och kan variera. Nu blommar dominansen ut och det är sista chansen att visa vem det är som bestämmer. Under den perioden ska man vara lite mer försiktig med dressyr igen och fokusera mer på att vara konsekvent i uppfostran. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0