Postpaket igen (:

Fick hem grejer från vistaprint förra veckan, har glömt att skär kommer sriva om det men här kommer bilderna.


En långärmad tröja med det här trycket


En förstoring av Holger :D


En bilmagnet


En keps som jag kanske inte gillade så väldigt mycket..

Fick även hem en penna, en nyckelring, en almanacka med egna hundbilder, en t-shirt och 750 visitkort.

Inget nytt att rapportera..

Här hemma har det inte hänt något nytt eller spännande.. Men jag kan i och för sig berätta att jag hörde att det fungerar bra med Skipper och hans nya kompisar, både två- och fyrbenta! Och det är ju verkligen goda nyheter! Jag är så glad för att lilla Skipper fick en andra chans och dessutom på ett ställe där han kommer att ha det så underbart bra!

Det lilla som har hänt är väl att våran handyman Cuba är tillbaka och leker med badrummet igen efter att ha varit spårlöst försvunnen i en vecka.. Vi hade sönder två speglar idag, och så har vi slängt en massa skräp igen.
Det viktigaste vi gjort idag är väl att vi har grattat min syster Nadjas pojkvän Henke som fyllde 23 idag.

Men det roligaste på länge är att min bror kommer hem inatt!! Jag tror att han är klar med sin cellgiftsbehandligt nu och är nog förmodligen cancerfri inom kort! Jag minns inte om jag har berättat alls om hans cancer tidigare men nu är han i alla fall snart frisk! Jag har haft ganska svårt att acceptera att han har cancer och har inte riktigt kunnat prata om det tidigare.. Nu när man vet att han snart är frisk så känns det bättre.. Jag ska i alla fall hämta honom i örebro inatt klockan halv fyra, när han kommer med en buss från oslo..


Från vänster; bror, jag och syster i oslo förra sommaren

Vikter vid fyra veckor

Valp Nr;        Nyfödd;         1 Vecka         2 Veckor      3 Veckor     4 Veckor

1                        359g               793g              1265g          1704g          2450g

3                          315g               702g              1203g          1760g          2500g

4    (Nova)             360g               712g              1190g          1743g          2480g

5                            311g               740g              1240g          1900g          2620g

6                           353g               836g              1381g          1875g          2610g

7    (Svea)         382g                846g              1324g           1955g         2630g

 


Bilder från idag

Var och hälsade på hos Jesper och Anna en stund idag, Stefan följde med också :D

Kortet är taget av Stefan


Kortet taget av StefanKortet taget av Stefan


Kortet taget av Stefan

Snurrig film.. Sorry


Snabbvisit hos valparna

Var och hälsade på en snabbis hos valparna, var tvungen att åka hem efter en timme och äta.. Hade inte ätit sen frukost så när klockan är 22 är man lite hungrig.. Hatar att flytta!!

Här kommer det i alla fall lite bilder från besöket :D


Galna valpisar..


SÖTA!


Bebisarna :D


Och snabba är de också!


Och hungriga!


Och ännu mer söta!


Och hungriga :P


Sööta


Och ännu mer sööta! Åh fan vad jag älskar de där sötnosarna!


Tugga byxor är nog också roligt verkar det som..


Men till sist är det ändå sova som gäller..

Mer flytt..

Nu ska vi snart åka tillbaka till det gamla huset och hämta de sista grejerna och städa de sista rummen.. När vi är klara idag kommer vi bara att ha en soffa kvar där. Den ska hämtas när mitt och Stefans vardagsrum är klart. Det ska bli så förbannat skönt när man slipper åka dit och greja nå mer! Hatar att flytta! Men nu är det snart klart och det är såå skönt!

Jag hoppas att jag hinner åka förbi hemma hos Jesper och Anna idag, jag vill verkligen träffa valpisarna idag!

Yeah!

Jahaja, det är alltså så här absolut lycka känns? Fy fan vad glad jag blev nyss när Anna-Lena ringde!
Lena vill ha Skipper! Hon är beredd att hämta honom direkt men det är lite papper som ska skrivas på och sånt skit.. Men hon vill ha Skipper!

Det var henne jag ville att Skipper skulle hamna hos från början! Det var henne jag skrev om igår! Shit vad glad jag är!
ÅH vad jag hoppas att det funkar! Han kommer att få det helt underbart där!


Lena och Einar (:

Fler besökare :DDet är roligt att få fler och fler besökare :D Man blir jätteglad, och det behövs just nu också med tanke på att många fler ser att Skipper behöver nytt hem! Skipper måste få ett nytt hem snart, fortsätt att tipsa folk om denna stackars underbara hund som bara behöver en chans till ett bra liv!

Puppisarna galna på film
Valparna 4 veckor!

Nu har jag varit hos Jesper och Anna-Lena en stund igen, jag glömde att ta vikterna men har bett Anna skicka ett mail med dem så att ni får se skillnaden! Vi klippte klorna också idag.
Det kommer filmer snart också men nu blir det bilder!


Sen fick de komma ut i vardagsrummet och toka runt för första gången


Skipper

Det verkar som att det går lite framåt med Skipper.. Det är två familjer som funderar lite på att ta honom, och en av dem tänkte jag på ganska direkt.. Jag hoppas att de väljer att ta honom för jag tyckte att det verkade som att han var en vettig hund.. Jag kan ju inte säga om han river huset om han blir ensam medan man är ute och handlar eller inte men jag skulle inte tro att han gör det..

Jag tycker i alla fall att han ska få en chans till ett riktigt hundliv! Om det sen inte fungerar är det ju en sak men borde i alla fall få en chans..

Valparnas utveckling dygn 28 - 35

Perioden domineras av sociala beteenden. Valparna börjar leka med varandra. I den här åldern kan valpen vara vaksam och lätt bli rädd. Den ska snabbt kunna sätta sig i säkerhet om den är utanför lyan! Utsätt därför inte valparna för höga ljud och häftiga rörelser. Under denna period bör valpen komma i regelbunden och lugn kroppslig kontakt med människor. Under den här tiden kan du konstatera om valpen har svårt att ta kontakt. En sådan valp söker sig gärna bort ifrån andra och tar en egen hörna i besittning. Den roar sig helst på egen hand. En sådan valp behöver extra sysselsättning för att få kontakt. Men inte genom att man tvingar sig på den -den ska komma av egen nyfikenhet. Valpen bör vara ensam tillsammans med någon som bara sitter på golvet och leker själv med en trasa. Till sist kommer valpen och vill vara med. Då kan den få en godbit och så utökas kontakten till smek i mungipor o.s.v. Lyft inte upp valpen. Försiktiga djur blir rädda när de "tappar fotfästet".

Sinnena är nu fullt utvecklade. Hjärnan är i mycket snabb utveckling. Valparna är positiva, nyfikna, börjar leka. Kontakt med andra hundar och människor viktig. De signalerar med svans, öron, tänder och morrar. Försvarar nu sin föda. Artpräglas.  Kamplekar övar upp styrkan, snabbheten och signaler. Tecken på dominans visas.  Valpen lär sig känna igen flocken.

Filmer ifrån idag
Valparna visar hur matglada de är


Maat! Och tugga på delfinen


Sötnosar


Sexan busar med delfinen


Sen kommer Uffe in och snor en av deras leksaker :P


Däckade valpisar


Sen efter någon timme blev det mat igen, och mellan de målen fick de även vanlig svälld valpmat


Lilla Nova blir kissnödig av all mat och måste tömma innan hon fortsätter äta (:


Ja, Gammel Danska Hönsehundar tycker om mat! Enormt mycket!

Bloggen på engelska

Tack för tipset med översättning på google Elsa! Ett helt underbart verktyg, jag visste inte att de översatte hela bloggar och hemsidor!

The blog in english; http://www.translate.google.se/translate?prev=hp&hl=sv&u=http%3A%2F%2FGammeldansken.blogg.se&sl=sv&tl=en&swap=1

Mer om Skipper

Skipper är halvbror till Elin (Som nu har valpar) och Uffe och kullbror till Thyra. Skippers syskon har gått bra på utställningar och prov, precis som han. Han har en sönderslagen svans som kanske måste kapas en del, jag är inte säker men det verkade så på Ideborg som nu har hundarna på sitt hundpensionat.

Jag har ju redan skrivit och berättat en del om honom men jag skriver det igen. Han är riktigt bra med andra hundar och det är den art han känner bäst eftersom att han mest har gått bara med hundar. Han är socialiserad med människor och har grundlydnad, men jag vill poängtera att han mest har gått med hundar och att han är ett flockdjur. När jag träffade honom kunde jag nästan inte förstå att han skulle ha varit vanvårdad eftersom att jag associerar det med aggresivitet och skygga djur som inte vågar vara nära människor riktigt (har väl sett på för mycket djurpolisen på animal planet). Han var alltså inte skygg eller aggressiv, inte ens när man tog tag i honom och klippte klorna.

Han har ju gått på utställning ett par gånger och om han hade varit skygg eller aggressiv hade han aldrig fått någon placering så det är ju ytterligare ett bevis på att han är vettig i huvudet. Han har dessutom gått bra på viltspår.

Han verkar ha varit en favourit hos Ritva eftersom att han har gått på så mycket utställningar och spår, han är den hund som är mest meriterad av hennes hundar och jag tror även att han är den enda som är meriterad.

Han har grundlydnad och verkar gå bra i koppel. Han är en söt och rar hund som bara haft en riktig otur i livet och hamnat riktigt i skiten hos fel person.

Jag vill också skriva det att hon även köpte en till Gammel Dahsn Hönsehund (Thyra) men den tog Jesper och Anna-Lena tillbaka. Jesper och Anna har stridit i fem år för att få tillbaka Skipper från Ritva men eftersom att hon till slut hade betalat honom (med lånade pengar ifrån sin hyresvärd) så hade de ingen chans om Ritva inte blev dömd för sitt vanvårdande.
Jag måste också poängtera att Skipper verkar vara den som är minst vanvårdad och skadad av hundarna. Det kan också vara eftersom att han var den enda som var korthårig av hundarna och därför inte tovar igen i pälsen som några av de andra gjort. Därför har han klarat sig bra och de har fått mat (troligtvis ett mål om dagen) men dåligt med vatten. När hundarna kom till Ideborg drack de allt vatten de bara kunde få i sig och lite till. De trodde alltså att de var tvugna att dricka upp allt för sen skulle de inte få vatten på ett tag igen. De var självklart ovana att få mycket mer mat också men det värsta verkar ha varit vattnet(?!).

Bild på SkipperHär är Skipper med Ritva Glad.
Minns hennes utseende!
Det är viktigt att hon inte får köpa några fler hundar! Dessutom kommer hon alltid med en ursäkt som gör att hon "inte kan betala nu" och sen får man aldrig pengar för sin hund. En av de beslagtagna hundarna, en irlänsk rödvit setter som hon inte betalat för än och den är snart två år. Nu måste uppfödaren betala för att få tillbaka sin hund, som hon alltså aldrig ens fått betalt för från början.

Ritva byter namn ganska ofta och flyttar ännu oftare, men det hon inte kan ändra på är ju utseendet, så minns henne och kom ihåg att aldrig sälja en hund till henne!

Fler bilder kommer snart!

Filmer ifrån igår..


Film 24 marsFinns fler filmer men youtube är segt.. Orkar inte vara vaken medan det laddas upp.. Blir imorgon stället.. Sorry, ni får nöja er med den här så länge..

Från valplåda till valphage


Valparna sov i solen i köket medan vi satte upp valphagen


Trean stod och kissade i den där ställningen, bara så att ni vet :P


Valparna nyfikna på sin nya valphage


Nyfikna


Och de vuxna hundarna vaktar och tittar nyfiket


Glada valpar


Jag mosar valparnas mat, och de vill bara äta den NU!
Nova lyckades till och med sno lite mat medan jag mosade..

Snälla hjälp hjälp!

Skipper måste räddas! Snälla hjälp till?

Här är lite mer info om Skippers meriter;

2004-07-30-001 RONNEBY UTSTÄLLNING INT  SKK 
Domare STAUNSKJAER OLE
JUNKL: 1
JUNKK: 1
HP

2004-08-07-001 ASKERSUND UTSTÄLLNING NAT SKK ÖLKK
Domare HANNISTE LILIAN
JUNKL: 1
JUNKK: 1
CK
BHKL: 1
BIM

2004-12-11-001 HUND2004 UTSTÄLLNING INT SKK CS
Domare EDH KENNETH
JUNKL: 1
JUNKK: 1
HP

2005-06-01-048 UPPLAND VILTSPÅRPROV SDK
2005-06-30 Domare 1 DOMARHED JAN
Anlagsklass
GK

2005-07-01-029 UPPLAND VILTSPÅRPROV SDK
2005-07-21 Domare 1 LINDSTRÖM ROGER
Öppen klass
Pris: 2

2005-07-04-005 UPPLAND VILTSPÅRPROV SDK
2005-08-30 Domare 1 BERGQVIST LARS
Öppen klass
Pris: 1

2005-08-28-002 TÄBY GALOPP UTSTÄLLNING NAT SKK STOCKHOLMS
Domare LUNDGREN BERTIL
ÖKL: 1
ÖKK: 1
CK
BHKL: 1
BIR

2006-07-29-001 RANSÄTER UTSTÄLLNING NAT SKK VKK
Domare STAFBERG CARL GUNNAR
ÖKL: 1
ÖKK: 1
CK
BHKL: 1
BIR

2007-09-09-001 SOFIERO UTSTÄLLNING NAT SKK SYSKK
Domare NYMARK VIGDIS
ÖKL: 1
ÖKK: 1
CK
BHKL: 1
BIR
BIG: 3

HJÄÄLP!?

Jag har ju skrivit en del om en hund som blivit beslagtagen, Skipper heter han.
Nu har domen kommit och Ritva blev dömd för vanvård. Jag vet inte mycker mer men nu har inte Skipper någonstans att ta vägen!
Vi vågar inte ta med honom hit eftersom att vi har valpar här och dessutom innebär det ju självklart också att Elin skulle bli stressad om en helt främmande hanhund kommer instövlande här hemma.. Nu ber jag er att fundera lite på om ni själva eller någon ni känner kan hjälpa oss? Om han inte får ett hem snarast så måste han avlivas, och det skulle vara riktigt tragiskt med tanke på vad han redan gått igenom! Han är en vettig hund och han verkar må bra. Jag vet inte vad jag själv kan göra, jag får inte ta med en hund hem. Det gör ont i mitt hjärta att jag själv inte kan göra något så jag ber er att hjälpa till att rädda lilla Skipper! Snälla hjälp oss att hitta honom ett bra hem!


Om Skipper
Skipper är en fem år gammal Gammel Dansk Hönsehund. Han har spenderat sina år tillsammans med en vanvårdande kärring som heter Ritva. Hon är duktig med hundar och har gått på utställningar och kurser med Skipper. Han har alltså grundlydnad, men vi vet inte om han är rumsren.
Han har gått bra på de utställningar och prov han har varit på, men eftersom att Ritva har något typ av problem så har hon ändå inte tagit hand om hundarna. Hon ville nog hela tiden hundarna väl men hon har inte varit kapabel att ge hundarna det de behöver. Jag tycker att det skulle vara hemskt om Skipper skulle avlivas och jag vill verkligen hitta ett hem till honom. Han är en vettig hund som behöver stabilitet och kärlek.

Varning: Ritva Glad är ingen man ska sälja hundar till.Jag har inte kunnat skriva något om det tidigare eftersom att hon inte haft en dom på sig. Men nu när hon är fälld för vanvård kan jag gå ut med namn utan risk för anmälningar om förtal. Kom ihåg namnet Ritva Glad och kom ihåg att hon är bad news!

Jag hoppas på att hitta en bild av henne så att hon ska kunna kännas igen. Hon har en ganska konstig historia och hon har bytt namn förut!


Matglada gammelvalpar


Tokiga valpar!

Idag har jag varit hos Jesper och Anna nästan hela dagen, vi matade valpisarna och tvättade av valphagen som de nog ska sätta upp imorgon..

Här kommer bilderna


När jag kom dit låg de och sov.. Trååkigt :P


Men de är så söta att titta på också!


Sen var det dags för mat

Flytt = skitgöra!

Jag är helt slut nu! Har plockat med grejer, röjt och städat i 8 timmar idag! Åkte över med två sopsäckar fulla med gosedjur, en matta och en bäddmadrass till Jesper och Anna-Lena. Hade med vad jag trodde var en dator också men det var bara ett tomt chassi så den fick följa med hem igen.. Får väl sätta ut skiten på blocket sen.. När man orkar..
Det var i alla fall roligt att träffa valparna igen, när jag var där fick de äta lite riktig mat också. Det var roligt att se dem äta igen, de är helt galna i mat. Men det är ju standard för gammel dansk hönsehund, eller vad säger ni?

Det var faktiskt ganska så roligt.. Jag var ju hem till Kerstin Ideborg förra veckan nån dag, hon hade ju fått in Skipper (en femårig liten pojk som beslagtagits av polisen) och då undrade hon var det var för ras.. Hon gissade på vorsteh och hennes dotter gissade på pointer. De ändrade sig båda två när de gav dem mat! Skipper åt ju som en galning så klart och då insåg de att det inte var någon av de raserna! Sen letade de lite och insåg att det var Gammel Dansk Hönsehund!
Hon frågade mig om det var vanligt att de var så där matfixerade och jag kunde ju inte ljuga och säga att det inte var så :P Jag tycker i alla fall att det är så, jag har aldrig hört om en GDH som matvägrar! Elin åt till och med lite mellan valparna när hon valpade! Och Raija (min lilla bebis) åt som en galning fastän hon kräktes om hon åt för mycket eller för snabbt, hon verkade tycka att det var viktigare att hon fick äta!

Nya videos

Precis efter maten blev valparna lite busiga så jag passade på att filma dem lite.. Men de blir snabbt trötta och lägger sig istället..
Vikter vid tre veckor.. Lite sent..

Jag glömde ju att skriva upp deras vikter i förrgår! Hur kunde jag glöma det? :s
Nu får ni dem i alla fall, det är ju tur att Jesper och Anna skriver upp dem varje dag!
Ska också berätta att de numera också är avmaskade, de avmaskades första dagen när de var 20 dygn. Och de klippte klorna för första gången när de var 15 dygn.
Förlåt för att jag inte skrivit om detta, har helt enkelt glömt bort.. Det känns lite illa.. Sorry..

Här kommer vikterna i alla fall.. Bättre sent än aldrig?

Valp Nr;        Nyfödd;         1 Vecka         2 Veckor      3 Veckor

1                    359g               793g              1265g          1704g

3                    315g               702g              1203g          1760g

4    (Nova)     360g              712g              1190g          1743g

5                    311g               740g              1240g          1900g

6                    353g               836g              1381g          1875g

7    (Svea)     382g              846g              1324g          1955g


Nytt utseende igen

Gjorde om bloggens utseende lite igen, men det blir inte så bra ändå..
Jag är verkligen inte bra på sånt där och skulle verkligen vilja bli bättre.. Men det är som det är..
Det blev lite bättre i alla fall..

En fråga..

Jag måste ju fråga er läsare vad ni vill veta? Vad gillar ni att läsa om? Vad vill ni att jag ska skriva mer om?
Helt enkelt, vad vill nå läsa om i den här bloggen?

Jag har fått önskemål om att den ska finnas på engelska också, men det orkar jag helt enkelt inte. Det skulle ta för mycket tid, och tid är något jag inte alltid har så mycket av..


Stella 07


Stella och jag

Inget bloggande

Idag blir det här mitt enda inlägg och jag har inte mycket att säga..  Men jag måste säga att det är lite drygt att ha hantverkare hemma på morgonen, speciellt om de ska kapa kakel och dammsuga..
Jag lovade i allafall Stefan (pojkvän) att jag inte skulle blogga idag, nu sover han fortfarande så just nu gör det inget. Men jag känner att jag inte träffar honom så mycket, är borta så mycket.. Igår var jag 5 timmar på sjukhuset i västeråsoch gjorde allergiutredning och sen åkte jag ju hem till Jesper och Anna :P Stackars Stefan..

Men ni har kanske lite att titta på.. Lade upp en massa filmklipp igår kväll, så ni får nöja er med det..
Om jag åker hem till Jesper och Anna idag så får ni bilderna imorgon..

Om ni vill se mer bilder av valparna och av mig (haha) så finns det nya bilder på
http://KennelNeis.com
i bildgalleriet!


Dagens filmklipp..Tre veckor!

Nu är valpisarna tre veckor och det känns både som att det går förbbant fort och som att det bara segar fram.. Jag blir lika förvånad varje gång de ställer sig upp och går runt, men så vill jag verkligen att de ska vara vakna mer och leka mer!
Men det är så roligt att se dem! Jag älskar att få hålla dem och att se dem busa, men de tycker nog inte att det är riktigt så roligt som jag.


Bebisarna trötta, men jag försökte väcka dem :P


Och sen vaknade de faktiskt!


Och började nosa runt


Och skrika efter mat


Klättra


Sniffa


Kolla


Bitas


Brottas


Filosofera


Och seen kom Anna med maten


Nog gillade de maten också


Smask smask


Gott!


Svea skällde och morrade och sen ställde hon sig och försvarade "sin" mat :P


När valparna ätit klart kom diskmaskinen Elin


Och efter maten städade även valparna varandra

Alla filmer

Vet inte om jag lagt upp alla filmer här.. Så nu lägger jag upp dem igen.

Elins mage någon dag innan valpning


Dålig kvalitet men det är valparna när de var någon dag och äter


Valparna äter igen, man ser hur de sträcker upp svansarna när mjölken strömmar till


Valparna 10 mars, några äter och andra sover


Nyaste videon, de ligger och äter igen.


Jag ska försöka filma lite mer imorgon, under dagen medan det fortfarande är lite ljust :P Det blir så dålig kvalitet när det är mörkt i rummet.

Valparnas utveckling dygn 21 - 28

Valpen börjar vifta på svansen och leka med sina syskon, tiken lämnar kullen i allt längre stunder och går in till kullen främst för att ge di och det allt oftare stående. Valparna äter nu mer och mer fast föda och det händer att tikar stöter upp halvsmält föda till sina valpar från tre veckors ålder.
Valparna hör och ser nu bra och de blir mer och mer busiga. De lär sig mycket om sin egen art och det sociala livet som hund. Ca 21:a dagen håller sig valpen lite darrigt upprätt på bakbenen. De vakna perioderna blir allt längre, aktiviteterna blir varierande och valpen är vaken ca: 35% av tiden. De börjar använda sig mer och mer av synen.

Valpens tänder kommer fram och lapreflexen utvecklas. Uppfödaren bör utsätta valpen för "mild stress", men det är ingenting du ska oroa dig över. Genom att plocka upp valpen och hålla den i olika lägen utsätts valpen för mild stress. Detta kommer att vänja valpen vid att hanteras av människor och förbereder hunden för framtiden.


20 dagar

Innan jag säger någonting annat så måste jag bara svara på en anonym kommentar jag fick idag.

Till anonym;
Det är knappast så att pengarna springer till mig, jag är arbetslös sedan i maj. Jag hade arbete en kortare period i december men det blev knappast nägra större pengar av det. Det är just därför jag behöver sådant som free-food och gratiskläder. Dessutom har min mor just köpt hus och helrenoverat det. Det är ett ständigt utflöde av pengar.

Över till något roligare, nämligen valpisar!


Sömnigt värre


Nova på öpptäcktsfärd


Nova på öpptäcktsfärd


Nova på öpptäcktsfärd


Nova på öpptäcktsfärd, kanske inte så smart att vara i närheten av mina fötter :P


Nova på öpptäcktsfärd


Klättring


Och sen var det matdags


Maat!


Och sen tugga lite på varandra efter maten


Tugg tugg


Bebisarna


Här ser man verkligen hur prickiga valparna blivit nu, när de var nyfödda hade de bara de större fläckarna


Jag hade jättesvårt att åka ifrån Jesper och Anna idag, ville inte lämna valparna.. De är ju så söta!


Valparna är ju så söta!


Sötnosarna


Och femman var på öpptäcktsfärd han med


Sömntutor


Tugg tugg

Tips! Riktigt bra sida som alla kan ha nytta av!

Jag tjänar pengar via free-food.se och tycker att Du också ska ha samma möjlighet!
Klicka på nedanstående länk NU:
http://www.free-food.se/default.asp?Action=members_signup&memberIDX=61418
Om länken inte fungerar, kopiera eller skriv in den i Din webbläsare.

PS: Jag tjänar 10 kr om Du registrerar Dig som medlem. När Du har registrerat Dig kan Du också tjäna 10 kr per medlem som Du värvar!

Det är en riktigt bra sida där då får presentkort på ICA; Hemköp, Willys eller Lidl!
Genom en länk på den sidan fick jag dessutom lite pengar på ett konto på paf.se, där jag vann 800kr! Och när jag vann pengar fick jag dessutom pengar på free-food!
Jag fick alltså pengar för att jag fick pengar :P Helt otroligt!

Svar på kommentar

Till Anna-Lena;
Haha! Han älskar ju rosa och guld :PDet är inte synd om honom, han var säkert jättestolt!  Du har en liten gayhund! Mohahahaha!


--
Idag har jag varit i västerås heela dagen, trodde att det skulle bli en snabbvisit men det blev det inte..  Hoppas att jag kan åka hem till Jesper och Anna en stund idag också. Imorgon ska jag nämligen till sjukhuset i västerås i fem timmar på allergiutredning, de ska pricktesta min arm.. Jag som hatar sprutor och nålar, i alla fall när de ska in i mig :P  Det är mycket bättre att ge sprutor.. Fast det är rätt obehagligt det med.. Tänk om man skulle sticka fel liksom?!
Ska i alla fall försöka åka hem till Jesper och Anna snart..

Valpisarna idag (:

Ska ta mer bilder imorgon men jag fick några på dem idag i alla fall.. De sov mest när jag tog kort men på http://KennelNeis.com finns fler bilder och även filmer!


Elin med valparna


Deras små magar är så söta när de är så där grisrosa :D


En trött Nova


Nova igen


Ute på promenad i vårvädret


Promenad


På väg mot brevlådan


I det gula huset bodde jag tidigare.. Ganska stort!


Det syns inte, men det forsade vatten! Snön smälte som bara den idag..


Anna tog kort på mig och hundarna


På väg tillbaka


Det där huset är bra fint alltså! Jag gillar det verkligen..


På väg tillbaka


Kennel Nei's


Tillbaka hemma


Nikki står och ser ut över sitt territorium


Uffe


Nikki och Elin


Valparna


Valparna

Hos valpisarna

Sitter hemma hos valparna, har varit här sedan runt halv ett (: Vi kom just tillbaka från en kortare promenad.. Det blev inget röjj idag, utan en vanlig promenad.. Bilderna kommer senare idag, det var så härligt att vara ute idag. Solen skiner och det är riktigt vårväder ute, snön smälter för fullt och fåglarna sjunger! Helt underbart helt enkelt.

Valparna ligger just nu bakom mig och äter för fullt, men tidigare var de helt galna och sprang omkring på sina ostadiga ben. Flera av dem har varit på gång ut ur valplådan så när vi gick ut fick vi sätta dit luckan så att vi var säkra på att de höll sig kvar i lådan :P
Femman skakade sig tidigare, men mitt i en skakning så ramlade han omkull :)
De är såå söta!

Svar på kommentarer..

Tilla Anna-Lena
Hon menade väk knappast att man går plus, det borde ju hon om någon veta att man inte gör! Hon undrade nog snarast hur vi skulle göra med utgifterna innan man kan få tillbaka pengar.. Kanske som med stamtavlor, vaccineringar och sånt..
Kommer över om en stund! Ska bara äta frukost..

Till Lena
Jag ska inte säga att det är helt säkert men som jag fattade det av Kestin igår så har det blivit ändrade regler. Vilket nu då skulle betyda att så fort polisen beslagtar hundarna är de inte längre hennes, men hon har chans att överklaga beslutet..
Jag skulle gissa på att de flesta av hundarna kommer att gå tillbaka till sina uppfödare, och andra kommer Kerstin att placera ut.Inte mycket att rapportera..

Flytten fortsätter sakta men säkert..
Men idag har jag också varit hos Ideborgens hundpensionat och hälsat på. Hon har fått in 7st vanvårdade hundar varav en av dem heter Skipper och är Gammel Dansk Hönsehund.. Jesper och Anna försökte att få tillbaka honom men det gick inte.. Nu har idioten i alla fall åkt dit och hundarna beslagtagits. En av hundarna en (shi tzu) hade tovor på snoppen som också var förorenade med urin så det hade frätt sönder huden.. Stackars bebisen. Två av hundarna har skador på sina svansar och flera av dem har problem med ögonen..

Jag har hundra saker i huvudet och hinner aldrig göra klart allt.. Vill kunna åka hem till Jesper och Anna som jag gjorde innan flytten men det går inte nu när det är så mycket skit som ska göras.. Saknar valpisarna!

Svar till Lisa:
Jag tror att jag ska vara delägare i Svea (nr 7) men vi har inte pratat om detaljerna och idag när jag var hos Ideborg undrade hon hur det skulle bli sen när Svea får valpar och sånt.. Men jag antar att jag mest kommer stå med som delägare så att jag kan ta med henne ensam på utställningar och sånt.. Jag bryr mig inte om pengarna man får av en valpkull för jag vet heller inte om jag kommer att ha chans att betala det som ska betalas innan valparna säljs.. Vi får väl se hur det blir..

Jämförelse


Valparna 17 dagar


Valparna ca 3 timmar gamla

Hälsat på hos valpisarna (:

Det var fan läskigt att hälsa på valparna idag! Det går så snabbt!
Jag hinner inte alls med, nu sitter de helt obehindrat och går omkring.. Vissa är vingligare än andra men Svea t.ex. går väldigt fint och snubblar inte allt för mycket..


Jag och Svea


Jag med Svea


Svea vinglar omkring


Sitter


Elin slappar utanför valplådan

Maaat!


Bebis


Matbar..


Trean i mitt knä


Nova


Sötnosar


Tröttisar


Okej.. Jämför nu!


Valparna nyfödda
Hemma

Nu känns det faktiskt som att vi verkligen bor här! Det är så skönt att känna det nu när vi har renoverat sen i december..
Det är fortfarande mycket kvar men det mesta är klart!


Det här ser man när man kommer in genom dörren, det ligger fortfarande plats på golvet eftersom att snickaren måste springa med skor upp och ner..


Och det där är yttre hallen eller vad man ska kalla det.. Där man kommer in igenom dörren i alla fall..I hallen.. Står hatthyllan :P


Mitt och Stefans rum


Garderoben (älskar att den är så stor!)


Garderob


Mors rum


Mors rum


Hallen


In i köket från hallen


Köket


Och vidare till matbordet


Och när man vänder sig så är man i vardagsrummet


Soffan


Och ner för källartrappen.. (trappan ska målas och vi ska sätta dit an annan matta på den också..)


Ner i källaren bland alla böcker :P


Det ska fyllas på lite mer när vi bara hittar alla böcker ibland alla kartonger


Badrummet i källaren


Förråd (det lilla)


Tvättstugan


Gästrum (iaf en del av det..)


Förråd (det stora..)


Badrum pågång på övervåningen också..

Mer bilder kommer senare, nu ska jag hem till Jesper och Anna-Lena

Tråkiga nyheter

Jag fick inte jobbet på strömsholm, vilket ärligt talat suger som fan. Det skulle ha varit jätteroligt att ha jobbat där och jag kommer att fortsätta söka. Det är väl inte mycket att göra så..

Nu bor jag i alla fall i huset, ska sova första natten inatt. Det är skönt att det börjar bli slut på saker att hämta i det andra huset nu. Det har känts som att det aldrig tar slut men nu börjar man se ett slut i alla fall. Kan ta lite bilder imorrn så ni får se hur vi bor och vad som fortfarande ska göras..

Det går framåt i alla fall..

Idag har vi flyttat nästan all våra kläder, fått in en ny tv, satt upp två garderober osv osv.. Blää!
Det är ju roligt att vi äntligen ska få flytta in men det är lite för mycket saker som ska göras först, man blir rätt trött..
K-B trampade en spik rakt igenom foten idag också, inte najs.. Huset ser fortfarande ut lite som en byggarbetsplats, i alla fall i källaren, så det kan vara lite farligt både där och i garaget (som blivit som sopstation/förråd/avstjälpningspalts..) övervåningen ser i alla fall vettig ut men en hel del som senare ska ner i källaren när den är klar måste stå på övervåningen. Kaos med andra ord.Där ska vi bo..

De närmaste dagarna

Jag ska flytta nu i helgen, det är helt säkert nu så jag kommer inte hinna uppdatera så mycket. Jag ska fråga Anna om hon skulle vilja gå in på bloggen och uppdatera lite.. Vi får helt eknelt se vad som händer, jag kanske hinner hälsa på en liten stund hos Jesper och Anna någon dag i helgen i alla fall..
Ni får förlåta mig för dåligt med uppdateringar.. Jag får väl överkompensera i nästa vecka istället kanske :P
Men vi hörs, jag ska göra det jag kan.
Kram!

Uppdatering
Till Lena.
Huset ligger i samma byhåla som jag bott i tidigare men ja, jag flyttar lite längre ifrån Jesper och Anna.. Nu kommer det att ta ca 20 minuter att gå hem till dem istället för 5.. Men jag kommer oftare att ha tillgång till bil eftersom att det här huset ligger närmare mors jobb så hon kommer att gå dit.


Två veckor

Idag är bebisarna två veckor gamla och de har börjat öppna ögonen!
Nova har helt öppnat sina ögon och de andra har så smått börjat.

Valp Nr;        Nyfödd;         1 Vecka         2 Veckor

1                    359g              793g              1265g

3                    315g              702g              1203g

4    (Nova)     360g              712g              1190g

5                    311g              740g              1240g

6                    353g              836g              1381g

7    (Svea)     382g              846g              1324g


 
Nova


Nova gäspar


Nova


Valparna


Valpisar


Nova


Nova


Valpisar


Svea


Svea


Svea


SveaSvea


Valparna på deras nya fällar, som de redan kissat på :P

 


Postpaket (:

Igår fick jag ett paket med posten, det innehöll 250visitkort, en visitkortshållare, en t-shirt, en stämpel, en bilmagnet och en penna. Alla med reklam om Kennel Nei's. Jag tyckte att de behövde nya visitkort nu när de bytt telefonnummer och jag funderar även på att fixa egna bara med bloggadressen och lite information om vad den handlar om.
Bloggen ger ju mer insyn om hur det är att ha GammelDansk, och med helt ärliga ord som inte har något med att sälja valpar att göra. Kenneln går ju självklart reklam, även om kennel Nei's hemsida inte är så speciellt reklamfylld.
Framsidan av t-shirten


Jag vet inte riktigt vad Jesper och Anna tycker om att det står Kennel Nei's vid en döskalle men jag ville ha något som passade mig också..


Baksidan av t-shitren


Gillar inte riktigt den här magneten, den känns så stel men pennan är fin och dessutom var allt i paketet gratis och bara runt 100kr i frakt.

Valparnas utveckling dygn 14 - 21

Mellan dag 12 och 18 öppnar valparna ögonen, först ser ögonen glågrå ut men snart klarnar ögonen och de kan se ordentligt. Hörselgången öppnas gradvis och man räknar med att valparna kan höra vid två veckors ålder.
De diar fortbarade men vartefter sinnena utvecklas vill de har fastare föda. Lapningsförsök brukar uppkomma runt 15 dygnet.
Den första tanden brukar spricka fram runt det 21 dygnet och valpen börjar gnaga.
Valpen tömmer fortfarande tarm och urinblåsa vid stimulans från modern men de börjar även klara av det själva, men det sker var som helst.
Motoriken förbättras märkbart och de börjar koordinera sina rörelser, från 12:e dygnet börjar de stödja kroppstyngden helt på benen. De sover mindre och de rör sig mer.

Den hör informationer publicerar jag för att kunna ha något att jämföra med och för att ha några tydliga tecken att leta efter så att jag kan dokumentera.

FilmEn film ifrån idag precis innan jag åkte hem.


Ni hittar alla klipp jag lagt upp med valparna om ni går in på youtube och söker efter p0tted
Var uppmärksam på att det är p och sedan en nolla (0) alltså p(noll)tted

Efter promenaden

Vi åkte iväg och handlade lite efter promenaden jag köpte en hel del hundgodis och även en kongliknande leksak..
Alla grejerna är hemma hos Jesper och Anna och jag glömde att fota dem, men det jag köpte var tre olika typer av hundgodis, grisörön, tuggben och leksaken..

När vi senare kom hem åt vi mat och sen gick jag och satte mig med valpisarna och här kommer bilderna;

Titta noga på nr 1 (valpen längt mot Elins bakben) han står på bakbenen!


(!)
Lilla nummer 3


Svea


Trean tillsammans med Elin


Nova


Bredvid Nova och Elins tassar ligger lilla trean som är minst och Svea och är störst

Dagens promenad

Idag när jag gått upp och ätit frukost och sådant ringde jag Anna för att fråga om hon hade lust med en promenad ute i det blåsiga och snöiga vädret.. Det ville hon så jag gick över för att hälsa på och gå på promenad och släppa hundarna.


Uffe och Nikki fick följa med ut och Elin stannade hemma med bebisarna


Uffe


Äter snö..


Springer som galningar..


Sen kom vi ner till vattnet, och det syns att våren så sakta är på väg


Det är verkligen vackert!


Uffe landar efter ett språng


Det syns verkligen att det är jobbigt att springa i den djupa snönDen sista bilden är till Lena, här har du din ladugård i snöstorm :P

Utveckling

Valparna har ju fortfarande inte öppnat ögonen än, men någonting har i alla fall hänt.. Strecket har blivit annorlunda, det har ett helt annat utseende så det verkar ju som ayy det är på gång.. Om två dagar börjar perioden då de "borde" öppna ögonen.. Men jag tror att de börjar lite tidigare, och jag har ju iofs inte varit hos Jesper och Anna idag så det kanske har hänt mer..

Till Lena;
Ja de är riktiga tjockisar! Och jag måste hålla med om att de är "grisgulliga" :D
Jag är får aldrig nog av att sitta och titta på dem!

Små tjockisar!

Bebisarna är så tjocka nu! Men de är såå söta när de är så där tjocka!
Både Nova och nummer 5 har varit uppe och gått litegrann idag och femman satt också upp idag! Det börjar verkligen hända grejer nu! Snart öppnar de ögonen och sen efter det går det snabbt!
Det är så roligt att kunna följa valparna så noga och att få vara med så mycket, det är egentligen ganska konstigt att Elin accepterar mig så mycket nu.
Nog för att jag varit där vansinnigt mycket under de senaste två åren men under den tiden har jag faktiskt inte givit Elin så mycket uppmärksamhet.. Hon har liksom aldrig velat ha uppmärksamhet så som de andra, hon har alltid varit i bakgrunden och det har alltid verkat som att hon har velat ha det så också.
Hon har blivit mer benägen att söka uppmärksamhet nu sen hon blev dräktig och jag tycker det känns ganska bra, hon är så lagom. Hon är aldrig för på men hon är heller inte tråkig och bara sitter där bredvid.. Hon är helt underbar!


Vikter 8 mars

Valp Nr;        Nyfödd;         Dag1              Dag 10             Ökat sen födsel

1                    359g              382g              971g                 612g

3                    315g              333g              910g                 595g

4                    360g              394g              916g                 556g

5                    311g              356g              991g                 680g

6                    353g              382g              1041g               688g

7                    382g              443g              1138g              756gFilm av Novas födelse

http://www.facebook.com/home.php?#/video/video.php?v=1035858415972

Film ifrån valpningen, när Nova (nummer 4 föds). Youtube vill inte ta filmen eftersom att den är för lång och när jag kortar ner den klarar youtube inte formatet istället.. Blää! Men på facebook funkar det och det är Anna som lagt upp den.

Nya bilder!

Idag har jag först varit i huset en stund och grejat. Sen åkte jag hem till Jesper och Anna en stund.. En stund är i det här faller några timmar :P I alla fall så var det jätteroligt att se valpisarna som nu har blivit så stora! De är ju fortfarande små men de är stora mot vad de var förut!

Här kommer det bilder;
Svea (:
Uffe och Nikki är nyfikna på valpisarna, och Uffe är otroligt vaktig och har full koll på valparna.
Nikki vill att det ska vara hennes valpar :P


En hel hög med valpar


Svea


Valparna, Svea ligger på rygg


Nova

Bebisar..

Nu saknar jag verkligen bebisarna, jag tror att jag ska till huset och renovera lite innan jag kan dra över till Jesper och Anna. Men det verkar som att Jesper och Anna också är lite sjuka så jag får väl hålla mig i valplådan med Elin för att slippa bli förkyld :P Min lilla bacill har jag pucklat på med ångbastu och massor med mat, bland annat fläskfilefrossa på hantverkaren igår tillsammans med min familj.

Inget att rapportera..

Jag har inte varit hem till Jesper och Anna idag, jag känner mig lite småsjuk och det känns inte så vettigt att gå hem till dem då. Om jag mår bättre imorgon eller senare ikväll kanske jag drar över dit. Jag saknar redan valparna och det känns konstigt att inte träffa dem under dagen, jag har blivit van att gå över dit nästan varje dag nu igen.. Uppdaterar när det hänt något mer.

Video..


Dålig kvalitet och mörk men man ser iallfall när valparna äter och man hör dem bra.


Valparnas utveckling.

Under de första dagarna äter och sover valparna mest, de ökar i vikt och växer snabbt. Det är viktigt att tiken stimulerar valparnas tarmsystem och urinblåsa för att de ska kunna bajsa och kissa.
Första veckan gör valparna framsteg med motoriken och de rör sig allt smidigare. Valparnas ögon och öron är stängda och öppnas när de är runt 14 dagar.

Elins valpkull.
Valparna har hela tiden ökat mycket i vikt, de diade för första gången redan runt 4 minuter efter födsel.
De har börjat ta i mer när de tar sig fram nu de senaste dagarna och står ibland på frambenen i några sekunder.
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, det verkar vara en helt normal valpkull förutom att de lägger på sig riktigt snabbt och växer riktigt mycket varje dag. Elin är en helt underbar mamma, hon är väldigt försiktig och kärleksfull när hon är med valparna. De är en väldigt jämn valpkull och har varit det redan från början..

GDH träffen..

Jag längtar så till nästa klubbträff i Norberg, det ska bli underbart att träffa alla hundar och människor igen.

Här kommer det lite bilder, jag är inte säker på om jag kanske haft med någon tidigare men.. Det är roligt att se dem i alla fall.


Folk..


Folket igen


Utställning, Triztan och Ingegerd inne i ringen.


Utställning


Utställning


Utställning


Utställning


Hugin, Verner och Eva - domaren


Verner och Hugin, Katrin och Saxe


Apportträning. Stella och Anette


Här hade vi eftersöksgrenarna.


Många var nyfikna..


Vi höll oss i bakrunden för att inte störa hundarna som gjorde provet.


Marias Holger ska apportera fågeln som Verner kastar ut i vattnet.


Fågeln är i vattnet och Holger får klartecken att apportera.


Holger har hämtat fågeln


Jag tror det här är den vackraste bilden jag någonsin tagit.


Och så lämnar han fågeln.


Och så vidare till nästa prov


Ute i skogen och grejar


Holger ska ut i skogen


Och så var han klar


Maria och Holger

Det blir en klubbträff iår igen, det ska i bli roligt! Läängtar!

Besök

Idag kom Hans och Ingegerd förbi och tittade på valpisarna, det var trevligt att träffa dem igen och det syndes på Ingegerd att verkligen ville gulla mer med valparna. Det förstår jag verkligen och jag får knappt nog, jag sitter ofta i valplådan i en havltimme eller så och bara tittar på de små valpisarna när de sover eller äter. Ingegerd avslöjade också att hon nog var ganska avundsjuk för att jag får vara så mycket med valparna. Men det är ju en viss skillnad på avståndet ifrån våra hus. Jag bor i kolsva, det tar fem minuter för mig att gå över till Jesper och Anna. Hans och Ingegerd bor typ 12 mil bort..

Imorgon får Jesper och Anna mer besök, det är en valpköpare som var med på klubbträffen i somras och som har velat ha valp riktigt länge nu. Jag vet inte om jag hinner träffa dem någonting men vi får väl se..

Bebisar


Bilder

Jag uppdaterar inlägget med lite fler bilder..
Snart kommer också en eller flera filmer, de är ganska mörka men.. De funkar att kolla på i alla fall..

En vecka.

Valp Nr;        Nyfödd;         Dag1              Dag 6            Dag 7             Ökat sen igår

1                    359g              382g              655g              793g              138g   (på en dag!)

3                    315g              333g              601g              702g              101g

4                    360g              394g              633g              712g              79g

5                    311g              356g              654g              740g              86g

6                    353g              382g              706g              836g              130g

7                    382g              443g              744g              846g              102g


Inatt..

Igår kväll när jag var hos Jesper och Anna-Lena råkade Elin trampa pyttelite på en av valparna. Han var väl så full med mjölk i magen att allt var fyllt till bredden. När hon då trampade lite på magen så brast nog någonting inne i hans lilla mage. Inatt dog valp nummer två, en hemsk händelse men ändå något man måste räkna med kan hända.
Folk tror att det bara är lycka när valparna väl har kommit och valpningen fortskridit utan komplikationer men så är inta alltid fallet.
Jesper och Anna har upp emot hundra valpar och det har nog hänt en gång tidigare då en valp hade vätska i buken och i lungorna. Nu hände det igen, men man ska komma ihåg att det ändå är något som händer väldigt sällan och det var verkligen inte Elins mening att trampa på valpen. Hon är extremt försiktig och parareade bra ändå mellan valparna. Det här är bara sånt som händer ibland även om det är hemskt och man blir väldigt ledsen.
Efter att valpen dött släppte de ut Elin och tog bort valpen från valplådan medan hon var ute. Hon blev ändå helt förtvivlad när hon kom in igen och märkte att en av valparna var borta. Hon letade igenom hela undervåningen i sin jakt efter valpen. Sen lugnade hon ner sig och lade sig hos de andra valpara.

Jag orkade helt enkelt inte förklara det här tidigare idag, jag blev ganska ledsen när Anna ringde tidigare idag och det kändes jobbigt att sätta sig och skriva det direkt.
Lilla tvåan..


Mer hemskheter..

Jag fick nyss ett mindre trevligt samtal, ärligt talat så var det hemskt. Orkar inte riktigt skriva om det precis nu, måste få bearbeta..

Hundar i din närhet = bättre hälsa

Hundar är inte bara helt underbara att ha omkring sig, de har också en positiv inverkan på din hälsa.

http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1683

Rasen.

Svar på kommentar; Valparna är av rasen Gammel Dansk Hönsehund och är nu (torsdag) en vecka gamla.
Mer information finns överallt i bloggen men främst under kategorin Information.

Rasen är väldigt ovanlig i Sverige och det finns färre än 100 st i Sverige. Det är en väldigt speciell ras som väldigt snabbt nästlade sig in i mitt hjärta och under de senaste två åren bara upptagit mer och mer plats där inne i mitt inre.
Jag hade själv en liten tösabit av rasen GDH under lite mer än ett år och hon var under den tiden mitt hela liv och har även fortsatt att vara det nu. 


Bebisar :D


Bloggen..

Nu har jag suttit i några timmar och lekt med bloggens utseende.. Jag blev ganska nöjd och orkade inte riktigt fortsätta mer, men det var riktiga skräckexempel mellan det jag hade tidigare och det jag fixade nu.. Ska fixa något bättre senare men orkar inte nu.. Hoppas det blev bättre i alla fall.. Roligare nu med lite riktiga bilder på GDH direkt när man kommer in på sidan i alla fall så att man alltid förstår vad man kommit in på för sida..


Från vänster; nr1, Svea, nr2, nr3, Nova, nr6 och nummer 5 (tror jag har sett rätt nu) :P Det är lite svårt att se när de ligger på sidan.


Samma ordning..


Matdags
Uffe nyfiken

Och så ropade jag på Uffe eftersom att jag trodde att jag skulle kunna få en riktigt bra bild,
och han hoppade istället ner..


En hel hög med valpar :D

6 dagar..

Idag är det en vecka sen jag gick hem till Jesper och Anna-Lena för att börja vänta på att valpningen skulle dra igång.. Imorgon är valparna en vecka gamla.. Och de flesta valparna har redan dubblat in vikt..

Idag bestämde vi oss för att valp nummer 7 ska heta Svea! Fan va coolt!


Uffe för någon dag sedan..


Nr 3


Valpisarna!


Elin tillsammans med nummer 3


Valparna


Nova lipar


Svea


Nova


Nova


Klättring är roligt verkar det som..


Matdags


Valpisar


Valparna äter igen..

Vikten vid 6 dagar

Valp Nr;        Nyfödd;         Dag1              Dag 6             Ökat sen födsel

1                    359g              382g              655g              296g

2                    402g              450g              675g              273g

3                    315g              333g              601g              286g

4                    360g              394g              633g              273g

5                    311g              356g              654g              343g (Har gått upp mer än sin vikt vid födseln.)

6                    353g              382g              706g              353g (Har gått upp sin vikt exakt sen födseln)

7                    382g              443g              744g              362g


Lekt med bild igen..


Antal besökare..

Jag hade rekordmånga besökare och sidvisningar den 26, när valparna föddes..
179 sidvisningar var det den dagen och runt 60 specifika besökare.


Valpningen

Jag har ju inte skrivit mycket om vad jag upplevde och kände under valpningen.. Och nu har jag ju skrivit klart artikeln så det känns som att det kan vara dags nu..

Att vara med under en valpning har varit något jag längtat efter i många år, men det har aldrig funnits en chans att vara med.
När jag på onsdagen den 25 februari gick över till Jepser och Anna-Lena med min dator, lite kläder och kamera hade jag ingen aning om vad jag faktiskt skulle vara med om. Jag har ju läst troligt mycket om hur det kan gå. Det kan ju gå helt åt skogen, ett sent kejsarsnitt som tar död på både valpar och tiken eller så kan det gå helt perfekt och alla klarar sig och mår bra. Och sen allt där emellan!

Vi åkte till ica och köpte mat, godis, dricka och druvsocker i mängder! Vi bunkrade verkligen upp i utifall det skulle dra ut på tiden.
När vi kommit hem med allt, lagat mat och ätit var det bara att vänta. Och det fick vi göra i mängder.. Jag kom dit vid 13 på onsdagen, klockan 02 gick Elins vatten och inte förrän 07 kom första valpen ut. Som jag berättat tidigare så dog den första lilla valpen, den föddes 06.50 om jag inte minns fel.. Elin var mycket stressad innan den fösta valpen kom ut och värkarbetet var inte i full gång.. Vi tog Elin och sprang upp för trappan till övervåningen några gånger för att få igång värkarna.

Efter första valpen kom den andra valpen ganska snabbt, och Elins värkarbete var ordentligt igång.. Den andra valpen föddes 07.05 och efter det rullade det på i en perfekt takt. Efter varje valp väntade Elin ca 30-50 minuter innan hon födde ut nästa. Det gav henne tid att hälsa på sin nya valp, låta den dia lite. Det gav också oss tid att väga valpen och skriva ner när valpen föddes och lite om hur den såg ut.
Nummer tre var den första jag tog emot, Jesper hjälpte mig att ha sönder fosterhinnorna  och klippa navelsträngen. det var en hane.
Nummer fyra var den första tiken också den kom snabbt ut.
Nummer fem kom när Elin ville ut och kissa. Hon hann aldrig ens börja kissa innan hon krystade ut valpen och jag tog emot den i en handduk. Jag öppnade fosterhinnorna och halvsparang försiktigt in i huset. Det var en hane, så nu var det fyra hanar och en tik.
Nummer sex var besvärlig för Elin, den tog lång tid att krysta ut och tillslut ställde hon sig upp tog några steg och hamnade med bakdelen mot ett hörn i valplådan och krystade igen. Valpen kom ut och jag var beredd med en handduk. Jag blev väldigt chockad när valpen kom ut, det såg inte ut som en valp ärligt talat..
Det var en svartgrön klump och jag blev nästan rädd när jag såg den.. Jag gav den till Anna-Lena som stod på knä bredvid mig. Hon öppnade fosterhinnorna och klippte navelsträngen och först då såg det ut som en valp. Den var medtagen och slö men återhämtade sig snabbt och var snart framme vid juvret och diade.

En stund efter sexan ville Elin ut och kissa igen, Anna-Lena tog Elin i koppel och jag följde efter med en handduk i händerna. Elin gick ut i den snöbeklädda trädgården, ut i den djupare snön och satte sig för att kissa. När hon kissat klart började hon krysta och nu visste jag verkligen vad som var på gång och jag kunde se valpen komma i förlossningsvägen. Jag tog ett steg fram och var beredd. Valpen kom lätt ut och den här valpens fostersäck var helt normal i färgerna. Jag öppnade fostersäcken så att valpen kunde andas och halvsprang in medan jag gnuggade den torr. När jag kom in såg jag att valpen inte andadades längre, jag gav valpen till Anna-Lena och hon slungade den efter att ha klippt navelsträngen. Det tog några sekunder innan den andades igen men efter det mådde den bra och var förvånansvärt pigg.

Elin mådde bra under hela valpningen men var trött mot slutet. Elin och valparna mådde väldigt bra efter valpningen och Elin var riktigt duktig med valparna redan från början.

Det här är en mycket nedkortad verision av den artikel jag skrev tidigare och jag har inte skrivit så ingående om någonting. Jag kommer att ge er chans att läsa hela artikeln en vecka efter att tidningen kommit ut. Jag skrev tidigare idag en ny artikel om valpar till det här numret som nog kommer ut ganska snart. Jag vet inte om jag låter er läsa den med.. Kanske bara lägger ut informationen som är viktig i sammanhanget. Vi får se..

Mer bilder!

Anna-Lena har laddat upp bilder på när hundarna hjälper till med bloggen på deras hemsidas galleri!
www.KennelNeis.com

Vikter..

Det här är valparnas vikter igår, alltså måndagens vikt. Idag har de gått upp mer igen men jag hade bråttom när jag var över till Jesper och Anna.. Förlåt för dåliga uppdateringar men det pratas om att vi ska flytta nu i helgen så det är mycket att göra i huset. Inatt klockan 04.30 ska jag vara i örebro för att hämta min bror som kommer från Oslo också så det är mycket man ska hinna med nu.. Imorgon ska jag med min syster till läkaren vid halv tolv osv..

Men jag kan i alla fall säga att jag blev chockad när jag såg valparna idag! De är ju fortfarande riktigt små men f*n vad stora de är nu mot när de föddes! Det syns också på vikten!


Valp Nr;        Nyfödd;         Dag1              Dag 4             Ökat sen födsel

1                    359g              382g              540g              181g

2                    402g              450g              589g              187g

3                    315g              333g              489g              174g

4                    360g              394g              545g              185g

5                    311g              356g              525g              214g

6                    353g              382g              553g              200g

7                    382g              443g              631g              249g


Sjukdomar hos späda valpar

Här kommer det viktig information om vad som kan hända de efterlängtande valparna..

Friska valpar gnäller inte. De sover, äter, är varma och deras magar är runda. De kan däemot gnälla om de blir irriterade, till exempel om de inte får mat tillräckligt fort eller om tiken sätter sig på dem.

Valpar som inte mår bra gnäller mycket och kryper planlöst runt i lådan. Lyfter man upp en sjuk valp känns den kall, tunn och lealös. En stor andel av alla valpar som dör före tre veckor ålder, dör av någon infektion. En svag eller sjuk valp äter inte ordentligt och får därför inte i sig energi och vätska.

Eftersom marginalerna är mycket små hos späda valpar leder dessa tillstånd till döden om de inte behandlas snabbt. För att i tid kunna se om en valp minskar i vikt är det bra att regelbundet väga valparna under de första veckorna.

Diarré

Diarré hos valpar orsakas ofta av sjukdom hos tiken. Om hon till exempel har en inflammation i juvret eller livmodern, eller om hon äter en medicin som valparna inte tål, kan det påverka kullen. I dessa fall brukar det räcka med att tiken behandlas, men ibland är det nödvändigt att skilja valparna från modern och behandla dem tills tiken är frisk.

Valparna kan också få diarré av för mycket mjölk, så kallad överbelastningsdiarré. Det kan man se i kullar med få valpar. En annan orsak till diarré är inälvsparasiter. Valparna får i sig spolmasksägg via moderkakan och senare också via mjölken.

Diarré hos späda valpar är alltid ett allvarligt problem eftersom de mycket snabbt blir uttorkade.

Vätska är en av de viktigaste beståndsdelarna i hudens föda. Av valpens hela kroppsvikt är ca 70% vatten och redan relativt små vätskeförluster ger symtom.

Vid vätskeförlust motsvarande ca 10% av kroppsvikten är risken stor för utveckling av chock eller till och med att valpen dör.

Valpar med vätskeförlust bör därför få sina vätskebehov täckta så snart som möjligt.

Som vätske- och näringsterapi kan man ge 10% druvsockerlösning som man bereder genom att tillsätta 10g druvsocker och 0,5 koksalt till 1dl vatten. Hur mycket man ska tillföra beror dels på valpens storlek och dels på hur uttorkad den är.

Om valpen är slö och apatisk eller har kraftig diarré som medför vätskeförluster bör man kontakta veterinär som kan behandla med vätska under huden eller via sond, eventuellt också med antibiotika.

Förstoppning

När en valp får förstoppning beror det oftast på att tiken inte slickat den ordentligt efter att den har ätit. Förstoppning kan också bero på att tiken ger för lite eller för mycket mat eller att tikmjölken är dålig, det vill säga ungefär samma skäl som till diarré. Vid förstoppning är buken spänd och valpen visar tydliga tecken på besvär när man klämmer den på magen.

Om det är en tillvällig förstoppning och valpens allmäntillstånd inte är nedsatt kan man behandla med Mickrolax som kan köpas receptfritt på apoteket. Små valpar ska endast behandlas med en liten del av innehållet i tuben. Medlet är mycket effektivt och valpen får avföring inom en minut.

Valpar med nedsatt allmäntillstånd ska undersökas av en veterinär eftersom det kan finnas en bakomliggande orsak till problemet.

Fading puppy-syndrome

Med ”fading puppy” menas att en till synes frisk valp tynar bort och dör utan någon uppenbar orsak. Anledningen till att späda valpar dör kan vara många, det kan röra sig om medfödda defekter, infetioner, nedsatt immunförsvar med mera. Det typiska fading puppy-valpen beskrivs som en valp som sover mycket, växer dåligt och minskar i vikt medan syskonen lägger på sig. Andningen är ofta ansträngd och ibland har den kramper. Eftersom man inte vet varför valpen är sjuk kan det vara svårt att veta vilken behandling som är advekat. Ofta drabbas alla valpar i kullen en efter en. Valpar som dör oförklarligt bör obduceras. De kan skickas till Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Bakteriella infektioner (Neonatal sepsis)

Vid neonatal sepsis har valpen fått en infektion som via blodet sprids i hela kroppen. Infektionerna orsakas ofta av bakterier, framför allt staflylokocker. Escherichia coli, Streptokocker, Klebsiella, pseudomonas eller clostrider.De kliniska symtomen vid bakteriella infektioner kan variera. Ibland kan valpen dö utan att man sett några symtom alls.Andra gånger utvecklas symtom som slapphet, diarré, andningsproblem, näsflöde och låg kroppstempratur etc.

Eftersom bakterie infektioner kan orsaka plötslig död bör en sjuk valp behandlas så fort som möjligt. Ibland måste kanske hela kullen bahandlas. Om infektionen är ett kennelproblem med ökat antal tomma tikar, aborter, små kullar och svaga valpar, bör man obducera döda valpar och låta veterinär göra en grundlig utredning för att komma till rätta med problemen.

”Swimmers”

När valparna är ungefär en vecka gamla börjar de ta sina första vacklande steg. Vid två veckors ålder går de flesta relativt stadigt på benen. I vissa raser förekommer det att någon individ inte kommer upp på benen vid normal ålder, utan istället hasar sig fram på bröstet medan den paddlar med benen. Får den ligga länge kan den få en sammanpressad kroppsform och bröstet blir platt som hos en sköldpadda. Dessa valpar är ofta större än sina kullsyskon. Vanligtvis uppstår problemet i kullar med få valpar där valparna får mycket mat, växer fort och blir tunga. Orsaken till problemet vet man inte mycket om. Förmodligen har valparnas tyngd och storlek en avgörande betydelse för utvecklingen av så kallade ”swimmers”. Valpar med lindriga symtom brukar gå vid fyra till fem veckors ålder. Valpar med svårare symtom kan man behöva hjälpa att få ett bra fotfäste och börja gå. Lyckas man få valpen att själv komma på benen försvinner trycket på bröstkorgen och valpen kan utvecklas normalt.

Juvenil pyodermi

Oftast debuterar sjukdomen före fyra månaders ålder och en eller flera valpar i kullen insjuknar. Symtomen blossar upp hastigt och består av hudrodnad och varbölder i ansiktet och varig inflammation i yttre örongången och på öronlappens insida, variga och svullna ögonlockskanter och svullna ögonslemhinnor. De flesta av kroppens lymfkörtlar förstoras. Obehandlad kan sjukdomen leda till döden. Juvenil pyodermi kan lämna bestående ärr under hakan och på hundens nos.

Juvenil demodex (hårsäcksskabb)

Hundvalpar kan smittas från modern under det två till tre fösta levnads då skabbdjuren överförs vid den intensiva kontakten mellan tik och valp. Tiken är oftast helt symtomfri. Skabbdjuren lever i hudens hårsäckar. De irriterar hårsäckarna och förhindrar hårstrånas tillväxt eller förstör dem helt.

Ögoninflammation

I regel öppnar valparna ögonen när de är mellan tio och tretton dagar gamla. Ibland händer det att ett eller båda ögonen klibbar ihop och därför inte öppnas i normal tid. Då kan man försiktigt torka ögat med en bomullstuss med ljummet vatten. Man torkar från inre ögonvrån och utåt. När det intorkade sekretet är upplöst brukar ögonen öppnas. Ibland kan valpar ha infektioner i ögonen innan ögonlocken har öppnats. Det samlas var innanför ögonlocket och risk finns att ögat skadas. Om man inte lyckas öppna ögat med ljummet vatten bör en veterinär hjälpa till.

Navelinfektion

Det förekommer att späda valpar drabbas av infektion i navelområdet. Naveln blir röd, svullen och ömmar när man tar på den. Vid lindriga infektioner kan det räcka om man håller området rent med tvål och vatten. I allvarligare fall bör valpen behandlas med antibiotika. En obehandlad infektion kan i värsta fall spridas till bukhålan och orsaka en livshotande bukhinneinflammation.

Mjölkskorv

Vid mjölkskorv får valpen kala, mjälliga områden framförallt på huvudet och runt ögonen, men det händer att hela kroppen drabbas. Den vanligaste orsaken till mjölkskorv är brist på omättat fett. Sjukdomen ses oftast på stora snabbväxande raser där behovet av omättat fett är stort vid avvänjningen. Tikens mjölk är normalt sett mycket rik på omättat fett. Ofta räcker det med minska mängden foder för att få rätt balans mellan mängden omättat fett och foderintaget.

Mjölkersättning

Om tiken har för lite mjölk, om hon av någon anledning inte kan ge valparna di eller om flera valpar inte förmår att dia tiken, får man ge valparna tillskottsfoder.

Sammansättningen på ersättningsfodret är viktig eftersom att tikens mjölk är rik på proteiner och energi. Varken komjölk eller getmjölk utgör fullgod ersättning. Det finns däremot kompletta mjölkersättningar att köpa på apoteket och i vissa djuraffärer. Mjölken, som ska vara kroppsvarm, ges i nappflaska. Till riktigt små valpar kan man använda pipett. Om valparna enbart får mjölkersättning ges maten var fjärde timme under de första dagarna. Sedan räcker det med att valpen får mat fyra till fem timmar per dygn. Om man vill tillreda ersättningen själv är Björcks blandning ett lämpligt recept. Man ger valpen så mycket mjölk att man känner hur magsäcken fyller ut buken bakom sista revbensparet.

Björcks blandning

0,8 liter mjölk (3%)

0,2 liter tunn grädde (12%)

1 äggula

6 gram benmjöl

Till detta ges ett multivitaminpreparat som finns att köpa i fackhandeln.

 

Nästan all information är ifrån SKKs handbok ”Valpnings boken” av Ann-Sofie Lagerstedt


Funderar..

Jag fick tidigare idag ett mail från Jytte nere i danmark, och ja började nu att fundera lite..
Jag började tänka på att jag aldrig träffat eller pratat henne och heller aldrig sett en bild av henne.
Men ändå tycker jag mycket om henne, hon verkar alltid så glad och är alltid trevlig och snäll.
Jag brukar inte börja gilla människor jag har haft så lite kontakt med så det känns lite konstigt och annorlunda, nog för att man alltid får en uppfattning om vad för typ av person det är man pratar med.. Ja, jag vet inte riktigt.. Det spelar väl inte så stor roll heller men det är ändå ganska otroligt att jag alltid fått en så positiv uppfattning av de som har GammelDansk.. Jag har bara en enda gång haft problem med en ägare av GDH och det är ju knappast mycket med tanke på hur många jag träffat och hur jättemycket jag tycker om de andra.

Ett trevligare gäng människor än det som var på klubbträffen är det nog svårt att hitta, och jag förstår inte att det är möjligt att det är så många som vill vara så involverade i klubben och andra saker.

Ska sova nu, Nattinatti

Sitter och skriver..

Jag sitter och skriver lite på en artikel inför sommaren, jag skrev ju tidigare en artikel inför vintern och julen och tyckte att det verkade vettigt att skriva en liknande om sommaren.. Men nu börjar jag fundera på om jag ska begränsa mig lite och bara skriva om en sak.. Ska prata lite med Anna men också Maria, våran veterinär i GDH gänget.. Hon skriver en djurdoktorn-artikel i varje tidning och vill ju inte sno något som hon vlll skriva om. Det är ju intressantare att läsa något som en veterinär har skrivit.. Det tycker i alla fall jag. Vi får se hur det blir men jag är sugen på att skriva något i alla fall..

Maja

Nei's Maja var en av de första GDH jag någonsin träffade. Om jag minns rätt så var det Maja och Aussi.
Jag följde med min morfar hem till Jesper och Anna-Lena som forutom Maja och Aussi också hade en av drever, Myran, ifrån min morfars uppfödning.
Anna-Lena har en dotter som då gick i samma skola som mig och vi blev snabbt bra vänner, och jag var hemma hos henne ganska ofta. Efter ett tag började jag även följa med på nån utställning då och då. Den jag minns bäst är första gången jag var på Stora Stockholm, jag minns inte vilket år det var men jag minns att Maja och Aussi var med. Vi hade en trevlig dag där i Stockholm. Jag tappade kontakten med Annas dotter när hon flyttade tillbaka till Stockholm för att bo med sin mormor men det är också efter det som jag fick bättre kontakt med Jesper och Anna-Lena. Den avgörande dagen, den dagen som drog igång min praktik får ni snart läsa om i GDH klubbens tidning.

Maja och Aussi var i alla fall de Gammeldanskar jag träffade först och ärligt talat så tyckte jag bäst om Maja, hon var lite mer försiktig av sig och så gillade jag hennes teckning bättre..
Jag minns att hon inte riktigt gillade utställningar eftersom att dommarna tog sig såna friheter och bara gick på. Jag var med och försökte träna bort det en gång tror jag.
Jag har många fina minnen av Maja och även om jag inte kände henne som jag känner Kennel Nei's hundar nu så saknar jag henne. Maja var en helt underbar hund och världen är ett sämre ställe utan henne. Maja dog nyligen, lugnt och stilla tillsammans med sin familj nere i Danmark.

Det var verkligen synd att hon aldrig fick träffa mitt barnbarns barn, men hon levde ett lyckligt och aktivt liv och somnade bara in i lugn och ro.


Anna-Lena med hundarna Aussi, Maja och Nikki


Jesper med Maja, Nikki och Aussi


Maja


Maja och Rofus

Bara att vänta igen då..

Jag hatar ju att vänta, och nu är det två till tre veckor tills jag får veta om jag får jobbet.. Och jag vill jag vill jag vill!!
Jaja.. Inte mycket att göra.. Imorgon får ni nya vikter på valparna, hinner inte åka över idag men jag vet i alla fall att alla har gått upp i vikt varje dag.

Svar på kommentar och annat..

Alla valparna har inte namn, definitivt inte, det är sju valpar och en av dem har namn. Nummer 4 som heter Nova.
Annars är det sjuan jag har skrivit om, vi kan ju inte bestämma oss får ett av namnen Java eller Svea..

Jag ska åka mot Strömsholm klockan 14 och ni kan ju gissa om jag är nervös!?
Det är ju lite så att om jag får eller inte får jobbet är ganska avgörande.. Det finns inte så många ställen här omkring där man får jobba med djur.. Schise vad det pirrar i magen, jag tror min pojkvän får lov att köra dit..

Anställningsintervju..

Jag brukar inte skriva mycket om mitt privatliv här, den här bloggen ska ju handla om GammelDansken och det passar ju inte riktigt in på mig :P
Men imorgon är en riktigt stor dag för mig och den skulle också beroende på vad som händer så skulle det också kunna vara bra för Jesper och Anna-Lena. Jag ska på intervju på Strömsholms smådjursklinik och hoppas verkligen att jag får jobbet, men samtidigt vill jag inte hoppas för mycket.. Det blir så tråkigt då om jag skulle få ett nej. Men jag har ju verkligen en bra referens hos Jesper och Anna-Lena och jag har dessutom fått uppleva mycket mer än man vanligtvis gör på en kennel nu när jag har varit där så länge. Jag har räknat med mina första sex månader där som praktik men sen dess har det ju också hänt mycket och jag har fått vara med på så mycket.

Håller tummarna!

Jag kommer också att lägga ut lite tidningar på Strömsholm imorgon och det är ju riktigt bra reklam!

Glöm inte www.KennelNeis.com !

En fråga

Jag fick en fråga om vilket program jag använde när jag fixade med bilden på Nova.
Man går in på picnik.com och där laddar man upp bilden man vill göra om och alla verktyg finns där. Det är gratis och man behöver inte ens vara medlem!

Fick också lite svar om vilket namn nummer 7 ska ha, Java eller Svea.
Tack för att ni röstar!
Jag gillar verkligen Java och det skulle passa riktigt bra och det fungerar också att ha som hundnamn eftersom att det är kort och det är heller inte ett namn som det är svårt att ryta ut.
Svea skulle vara roligt eftersom att det är den första kullen efter svenskfödda föräldrar..

Fortsätt rösta, för vi har väldigt svårt att bestämma oss!

Svårt att välja namn!

Anna-Lena och Jesper har gjort ett val nu som jag minst sagt är överlycklig för! De ska behålla valp nummer 7!
Nu ska det bestämmas hur vi gör med ägandet, alltså om jag får vara med som delägare och så är det ju namnet!

Vad tycker ni;
Java eller Svea?


Blandade känslor.

Jag är verkligen lycklig över att valparna nu ligger där inne i valplådan tillsammans med Elin, under många långa månader kändes det som att det aldrig skulle bli några valpar.
Men igår hände också något hemskt, och jag vill bara säga att mina tankar igår var hos en underbar familj nere i Danmark som om två månader ska få hämta sin Nova. Jag beklagar verkligen sorgen och blev väldigt ledsen när jag fick höra vad som hänt.

RSS 2.0