Vargen blir hund

(Jag vill bara skriva det att detta kan vara lite föråldrade uppgifter eftersom att det var skolböcker vi tog informationen ifrån).

Vargen blir hund

Vargar som husdjur?!

För att kunna ha tama hundar var man tvungen att till en början lära sig leva med tanken på att ha ett rovdjur, som dessutom var ens konkurrent om maten, som husdjur. Och dessutom fundera på hur man skulle göra när man väl hade en varg bland barn och ens egen mat, hur man skulle få bort vissa av de beteenden och egenskaper man inte ville ha.

 

Domesticering och forsking

Domesticering betyder att man förändrar artens ursprungsbeteende.

Domesticeringen av varg började med att människor tog hand om vargungar, det skedde för ca 14 000 år sedan i östra Asien.

Man har genom att forska på ben från olika utgrävningar kommit fram till att hunden bara härstammar ifrån vargar. Men genetiska analyser visar också att vargar hållits hos människor innan det, de genetiska studierna ger olika resultat, allt mellan 25 000 år sedan eller så tidigt som för 100 000 år sedan.

 

Avel

Att domesticera en art medför att man genom avel förändrar både utseende, temperament och beteende, vare sig man vill det eller inte, eftersom att människan, oftast i alla fall, väljer vilka djur man vill ha avkomma från. Alltså kan man få fram en egenskap man vill ha eller ”ta bort” en dålig egenskap man inte vill ha.

En av orsakerna till varför det gick så snabbt att domesticera vargen är att de är så pass sociala och att de lever i flock men eftersom att de även vill vara alfadjur innebär det också ett problem.

Så vi har avlat så att de vuxna hundarna behåller vissa omogna beteenden och egenskaper, skall, gnäll, minskad storlek och eftersom att de inte blir riktigt ”vuxna” till sättet har vi också gjort att de inte är lika benägna att bli alfadjur och vi får det lättare att vara ledare över `flocken´. Detta gör även att valparna får en kortare tillväxtperiod och de når könsmognad tidigare, vargar är inte könsmogna förrän vid ca två års ålder.

Men hela tiden har vi i vår avel gått mot det extrema, det är något intressant med det extrema. Schäfer t.ex. som hela tiden får lägre och lägre bakkropp och vars ryggrad till och med börjat förändrats för att kotorna ligger så fel.

 

Hundens tid hos människan

Under den tid hunden har levt tillsammans med människan har den använts för flera olika syften: jakthund, vakthund, draghund, herdehund, vallhund, föda, päls och som sällskapsdjur. Och under hela tiden har vi studerat hundar för att få fram precis det vi vill ha, och tränat dem till att vara som vi vill att de ska vara. Vi lär oss fortfarande mycket om hundar och vad de är kapabla till, t.ex. hundar som hjälper människor med särskilda behov (t.ex. rörelsehindrade), och hundar som arbetar med räddning i laviner och till och med hundar som jobbar som badvakter.

Både människor och hundar har lärt sig att tyda varandras kroppsspråk och uttryck, du ser ju faktiskt att din hund är riktigt arg eller rädd när den morrar och de ser på din kroppsställning och dina ansiktsuttryck när du är arg eller besviken på den.

När vargen levde i det vilda och hade ett revir att försvara vandrade den längs med gränserna för att se att ingen inkräktat, det är det den gör när du tar den med ut på sina dagliga promenader. Och i det vilda lägger sig tiken i en skyddad lya när hon ska valpa, detsamma försöker våra hundar göra, de lägger sig på en trygg och lugn plats för att föda sina små.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0