Inför valpningen

Åh, vad jag längtar efter att få börja förebereda för valpningen. När man har gjort det känns det som att det börjar närma sig! Det ska bli jätteroligt att ta ner valplådan och plocka ihop alla grejer man behöver inför valpningen!

Inför valpningen!
Ett bra tag innan valpningen bör man ställa iordning en valplåda där tiken känner sig bekväm. Platsen för valplådan skall också vara lugn, dragfri och lagom varm. Valplådan ska vara så stor tiken och valparna har det bekvämt under de fyra första veckorna. Det betyder att valparna ska ha tillräckligt med plats både att ligga och även toalettplats.

Viktigt; på insidan av valplådan bör det finnas stänger eller lister för att minska risken att valparna kläms när tiken lägger sig ner. Listerna/stängerna fästes 10-15 cm ut ifrån lådkanterna och golvet.


På bilden är Nikki med de 13 valparna födda 23/7-07

I valplådans botten kan det vara bra att lägga en platsmatta som skyddar golvet och som är lätt att torka ren.
Ovanpå mattan lägger man tidningar som suger upp vätskan och är lätta att byta ut. Valparna bör ha något varmt och mjukt att ligga på eftersom att de har svårt att reglera värmen de första veckorna, det är lämpligt med fällar, lakan eller handdukar som är lätta att byta ut och tvätta. Eftersom valparna har svårt att hålla värmen är det viktigt att de har någon extra värmekälla om tiken inte ligger tillsammans med valparna större delen av tiden. Om valparna skulle behöva en extra värmekälla behöver de också mer plats så att de kan välja hur varmt de vill ha det.

Innan valpningen behöver både djurägare och tiken förberedas, tiken badas och klorna klipps, liksom pälsen runt könsöppningen och även runt spenarna om det behövs. Valplådan ska sedan länge vara iordningställd med tidningar och handdukar som kan bytas ut medan valpningen fortskrider. Valpningen skall ske i en miljö och med människor hon är van med, om tiken stressas kan valpningen dra ut på tiden eller inte komma igång som den ska. Adrenalinet som friges vid stress motverkar oxytocinet som är ett viktigt hormon som behövs för både förlossningsarbetet och mjölkproduktionen.
Personen/personerna som ska vara med under valpningen ska vara lugn och ha gott om tid avsatt just för att finnas behjälplig. Hygienen är viktig även för de personerna som ska vara med och hjälpa till, naglarna ska vara kortklippta och händerna rena.

Viktig utrustning vid valpning:
Rena tidningar och handdukar
Mjukt hushållspapper
Desinfektionsmedel
Glidslem/Vaselin
Slö sax
Termometer
Våg
Ev. bomullstråd för navelsträngen
Anteckningsblock och penna (för vikt och tid)
Telefonnummer till veterinär (även till jourhavande)

(Vi kommer också att sätta upp en videokamera som dokumenterar valpningen och i vilken ordning valparna kommer ut)

Informationen är hämtad ifrån SKKs handbok "Valpnings boken" av Ann-Sofie Lagerstedt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0