Utvecklings stadier

Vecka1: 
Äggen genomgår en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktningen.

Vecka 2:
Äggen passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktningen.

Vecka 3:
Äggen fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen. Livmodern är lindrigt förstorad och fosterblåsorna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är cirka 5 mm långt. Vid palpation av livmodern är fosterblåsorna runda och ungefär 12-15 mm stora.

Vecka 4:
Livmodern är markant förstorad. Embryot är 17-27 mm. Första förbeningen ses på huvudbenen. Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats liksom de båda spenraderna. Vid bukpalpation är fosterblåsorna ovala och cirka 25 mm stora.

Fosterutvecklingen har nyss (från dag 20-34) gått in i det embryonala stadiet. Under den tiden anläggs alla organ och organsystem i en bestämd ordning, vilket leder till att embryot har fått ett närapå hundliknande utseende i slutet av perioden.

 

Elin är på dag 33 idag, och på ultraljudsbilden (som kommer senare idag) syns fostren tydligt (när vi tittade på ultraljudet såg vi bla. när en valp öppnade och stängde munne och en annan sprattlade med benen)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0